Start

- Gegevens
- Geschreven door: Wout Schiphorst
Accountants geven overwegend verklaringen zonder beperking af bij jaarrekeningen van controleklanten. Volgens een Nederlands onderzoek uit 2011 is dat in ongeveer 95% van de afgegeven verklaringen het geval (Paape en van Buuren, 2011). Dat kan een probleem zijn als achteraf bijkt dat die verklaring niet terecht is geweest, bijvoorbeeld omdat fraude is gepleegd of omdat om andere redenen de cijfers moeten worden herzien. Uit ander onderzoek blijkt dat in het jaar voorafgaand aan een faillissement, accountants in ongeveer de helft van de gevallen een schone verklaring hebben afgegeven (DeFond en Zhang, 2014). Indien beleggers investeringsbeslissingen hebben genomen op basis van verkeerde gegevens, dan kunnen accountants aansprakelijk worden gesteld.

- Gegevens
- Geschreven door: Wout Schiphorst
Accountants toetsen aan normen. Daarover zal weinig discussie bestaan. Maar de ene norm is niet de andere: regelgeving kan strikt of juist soepel zijn. Welk type regelgeving is beter voor het bereiken van een hoge auditkwaliteit? Op die vraag wordt in dit artikel geprobeerd antwoord te geven.

- Gegevens
- Geschreven door: Wout Schiphorst
In Nederland mogen accountantskantoren geen advies geven aan organisaties van openbaar belang als zij daar ook de jaarrekeningcontrole uitvoeren (Autoriteit Financiële Markten, 2018). Eind mei 2022 werd bekend dat accountantskantoor EY voornemens is om zijn controlepraktijk helemaal af te splitsen van de adviestak (Pols, 2022). Die plannen sluiten aan bij een eerder voorstel van de Europese Commissie (Barnier, 2010) en oproepen van wetenschappers (Bazerman en anderen, 2002; Bazerman en Moore, 2011). In dit artikel worden de belangrijkste argumenten voor en tegen het leveren van adviesdiensten door accountants tegenover elkaar gezet, worden de belangrijkste resultaten uit eerder onderzoek gepresenteerd en wordt tot slot een conclusie getrokken.

- Gegevens
- Geschreven door: Wout Schiphorst
Om de auditkwaliteit te waarborgen spelen niet alleen de externe accountant en de geauditeerde een rol. Er is een derde speler: de auditcommissie. Dit gremium is in de jaren zeventig op vrijwillige basis ontstaan (vgl. Goldman en Barlev, 1974), maar is tegenwoordig verplicht voor organisaties van openbaar belang1. In dit artikel wordt ingegaan op de vragen wat een auditcommissie in relatie tot auditkwaliteit doet en hoe effectief dat is.